طبع خربزه گرم و تر است. طبع گرم به این معنی است که به جسم گرما می‌دهد و تری طبع خربزه حاکی از آن است که به بدن رطوبت می‌رساند و می‌تواند میزان مایعات موجود در بدن را بالا ببرد. خربزه گزینه مناسبی برای افراد با طبع سرد و خشک است و افراد با طبع گرم با خوردن خربزه معمولا دچار مشکل می‌شوند. در واقع جدا از خواص فراوان خربزه زیاده‌روی در مصرف آن می‌تواند باعث سستی معده، روده‌ها و ابتلا به سردرد شود. افرادی که مزاج گرمی دارند، باید در مصرف خربزه حد اعتدال را رعایت کنند، در غیر این صورت به التهاب ملتحمه دچار خواهند شد.

برای تعدیل طبع مواد غذایی می‌توان آن را با مواد غذایی دیگر که طبع مختلفی نسبت به آن دارد ترکیب نمود و در طول روز خوراکی‌هایی با طبع گرم و سرد مصرف نمود. به تعدیل کننده طبع مواد غذایی نیز مصلح گفته می‌شود. آب انار ترش و سرکه، جزو مصلحات خربزه به حساب می‌آیند.


خربزه چیست و چه فوایدی دارد؟

یکی از گیاهان تیره کدوییان گیاه خربزه است که میوه‌ای درشت، آبدار و شیرین دارد. بوته خربزه کوتاه بوده و بر روی زمین می خوابد. خربزه دارای انواع گوناگونی است و مهم ترین نوع آن خربزه خراسانی است. گوشت، تخم، پوست میوه خربزه قابل استفاده است.


فواید و خواص خربزه

ویتامین A و C و D  و سلولز به میزان زیادی در خربزه وجود دارند. از مواد مفید دیگر موجود در خربزه فیبر، کلسیم، فسفر و  پتاسیم است. خربزه ۳۱ کیلو کالری انرژی دارد. فواید خوردن خربزه عبارتند از:

خربزه با داشتن ویتامین آ (A) نقش بسزایی در تجدید و ترمیم سلول‌های بدن دارد.

گوشت خربزه برای سوختگی‌های سطحی پوست بدن می‌تواند به عنوان مرهم عمل کرده و آن را درمان نماید.

خربزه خاصیت ملین دارد از این رو برای درمان یبوست به کار می‌رود.

خربزه می‌تواند بیماری‌های مثانه و سنگ کلیه را با خاصیت ادرار آوری خود رفع نماید.

خربزه احساس تشنگی دائمی را رفع می‌نماید.

خربزه از بیماری‌های لثه جلوگیری می‌نماید.

خربزه با داشتن آب فراوان، مواد قندی را سریع جذب خون نموده و باعث می‌شود قند خون بالا رفته و خستگی و گرمازدگی را رفع می‌کند.

خربزه می‌تواند از بیماری‌های چشمی پیشگیری نماید.

خربزه میزان شیر را در زنان شیرده افزایش می‌دهد.

خربزه روشن کننده رنگ پوست چهره است.

خربزه برای کم خونی مفید است.

خربزه کمک کننده هضم غذا بوده و می‌تواند هضم غذا را آسان نماید.

مصرف پوست خربزه نیز پس از خشک شدن و دم کردن می‌تواند باعث دفع سنگ مثانه شود.


عوارض خوردن خربزه

مصرف خربزه را به بعد از غذا موکول نمایید تا از اسهال و ورم روده دور بمانید. البته بهترین حالت این است که با فاصله زیاد قبل از غذا و یا بین دو وعده غذایی مصرف شود.

افرادی که اضافه وزن دارند در مصرف خربزه احتیاط نمایند، زیرا خربزه با داشتن میزان قند بالا باعث چاقی می‌شود.

خوردن خربزه کال که رگه‌هایی از مزه ترش دارد برخلاف خربزه رسیده و شیرین شجاعت را از بین برده و ترس را در انسان بالا می‌برد.

مصرف خربزه به همراه عسل مرگ آور و خطرناک است.

در صورتی که کسانی با معده ضعیف، خربزه کال میل نمایند مبتلا به اسهال می‌شوند. همچنین برای سرماخوردگی و درد سینه مضر بوده و خلط را افزایش می‌دهد.

در صورتی که خربزه به میزان زیاد مصرف شود، نفخ به وجود آمده و احساس درد در نواحی معده و روده پیش می‌آید.


شناسایی خربزه شیرین و خوشمزه

شیرین بودن خربزه را از رنگ و خطوط آن می‌توان متوجه شد. رنگ خربزه شیرین، زرد تیره مایل به نارنجی است و خطوط  سفید رنگی که روی آن است بیشتر است. خربزه خوب، سنگین و نسبتا سفت است و با فشار دادن، قسمت انتهای آن به طور مختصری فرو می‌رود.


حرف پایانی

با خارج شدن طبع بدن از حالت اعتدال مشکلاتی پیش خواهد آمد. بدن افراد با طبع گرم در صورت مصرف مواد غذایی گرم به سرعت واکنش نشان می‌دهد؛ به طور مثال جوش زدن. افراد سرد مزاج نیز با مصرف مواد سرد در سیستم گوارشی خود دچار اختلال می‌شوند. افرادی با طبع معتدل نیز با خوردن مواد گرم و سرد واکنش عادی نشان می‌دهند. با توجه به اهمیت هریک از مواد غذایی برای بدن می توان به تعدیل طبع مواد غذایی پرداخت. برای تعدیل طبع مواد غذایی بهتر است مواد غذایی با مصلح آن مصرف شوند. 


منبع: سایت ستاره